Motorbanden generieke informatie

Motorbanden zijn voor de motorrijder, zoals zoveel onderdelen aan de motor, van essentieel belang. Ze zijn het enige contact tussen de motor en het wegdek. En om dat zo te houden, zullen motorbanden onder alle omstandigheden moeten zorgen voor een stabiele wegligging en uiteraard grip op het wegdek.

 

Welke maat voor mijn motor ?

De juiste bandenmaat is het allereerste waarmee je geconfronteerd wordt als je naar motorbanden gaan kijken. De rijeigenschappen worden direct beïnvloed door de band, dus een juiste maat is dan essentieel. De fabrikant van de motorfiets bepaald in principe de bandenmaat, en zal dan ook de motorfietsen uitleveren met die desbetreffende bandenmaat. Heeft u de gegevens van uw bandenmaat niet bij de hand, dan kunnen wij uiteraard op basis van merk, type en bouwjaar van uw motorfiets de juiste bandenmaat achterhalen.

Eventueel kan de maat ook bepaald worden op basis van de informatie die (vaak) op de velg vermeld staat.

Bandenspanning

Motorbanden worden gevuld met lucht, of in sommige gevallen zelfs stikstof. Doel daarvan is dat de band draagkracht en een stuk comfort levert aan de motorrijder.
Deze druk wordt uitgedrukt in BAR, kPa of PSI. In Nederland wordt meestal BAR gebruikt.

De juiste spanning wordt vaak door de fabrikant van de motorfiets, of van de banden fabrikant voor geschreven. Deze is vaak terug te vinden in het instructie boekje van de motorfiets.

Een kleine afwijking in bandenspanning kan direct negatieve gevolgen hebben op de rijeigenschappen van de motor, zoals verminderd stuur gedrag. Maar ook afwijkende banden slijtage kan een gevolg zijn van het rijden met verkeerde banden spanning.

Een te lage bandenspanning verhoogd bovendien de wrijving, en daarmee dus het brandstof verbruik van de motorfiets.

Controleer daarom regelmatig (1x per maand) uw bandenspanning met een geschikte banden druk meter.
Doe dit bij nog koude banden, omdat de bandenspanning toe neemt naarmate de banden warmer zijn. Indien de banden warm zijn, gebruik dan de vuist regel dat de spanning ca. 0,3 bar hoger moet zijn dan voorgeschreven.

TPMS systemen

Op de markt zijn ook TPMS (Tire Pressure Monitor System) systemen te  verkrijgen.

Dit is een systeem wat continue uw bandenspanning meet om te kunnen waarschuwen als de bandenspanning af neemt. Deze systemen maken gebruik van een zender welke in de ventielen van uw banden wordt gemonteerd. Deze stuurt radio signalen naar een ontvanger op uw dashboard of stuur. Op deze manier is uw bandenspanning continue in beeld.

Reparatie van banden

Op motorfietsen maken we onderscheid tussen 2 type banden.

- Tubeless : Banden zonder binnenband.
- Tube type : Banden met een binnenband.

Het verschil mag duidelijk zijn. De Tubeless banden zelf vormen een volledige afdichting met de velg. Daarom zijn deze banden ook alleen te gebruiken op velgen die luchtdicht zijn.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de bandenspanning in de band blijft, en er geen lucht ontsnapt. Een lek zal in ieder geval zo snel mogelijk gedicht moeten worden om verder rijden mogelijk te maken. Voor onderweg zijn daar noodoplossing voor beschikbaar. Zoals bandenplak spullen voor de Tube Type banden, en noodreparatie setjes voor de Tubeless Type banden. Maar reparatie van een band is altijd een noodoplossing om de reis voorzichtig te kunnen volbrengen. Ga ten alle tijde direct na het toepassen van een noodreparatie naar een motorbandenzaak om uw band te laten controleren. Zeker bij Tubeless banden is het vaak zeer sterk aan te raden de band toch te vervangen.

Banden codering

Het zal u vast niet ontgaan zijn dat er best wel de nodige codes op uw velg en band staan. Deze zijn niet alleen voor het aanduiden van de maatvoering van uw band, maar ook de hoeveelheid draagkracht en de maximum snelheid voor de betreffende band.

Op uw velg komt u over het algemeen de volgende codes tegen :

- Diamter in inch
- Breedte van de velg in inch
- Type velg (WM, MT of H2 ). Hiermee kan bepaald worden of een bepaalde velg geschikt is voor tubeless banden of niet.

Op de zijkant van uw motorband kunt u de volgende codes terugvinden :

- Breedte van de band in millimeter (tyre width)
- Sectie hoogte van de band in % van de breedte van de band (aspect ratio)
- Diameter van de band in inch (rim diamter)
- Radiaal type van de band (Algemeen R)
- Draagkracht code (load index)
- Max snelheids code (speed rating)

Helaas zijn de motorfabrikanten nog niet uniform in hun maatvoering. Een aantal maakt gebruik van Alpha aanduidingen waar anderen Inch gebruiken. Onderstaande tabel laat de vergelijking tussen beiden zien zodat u ook uit verschillende fabrikanten de juiste maatvoering kunt terug vinden.

Motor Weg Banden Maat Conversie Tabel

Voorbanden

Achterbanden

Metric Alpha Inch Metric Alpha Inch
80/90 MH90 2.50/2.75 110/90 MH85 4.50/4.75
90/90 MJ90 2.75/3.00 120/90 MR90 4.50/4.75
100/90 MM90 3.25/3.50 130/80   5.00/5.10
110/90 MN90 3.75/4.00 130/90 MT90 5.00/5.10
120/80   4.25/4.50 140/80   5.50/6.00
120/90 MR90 4.25/4.50 140/90 MU90 5.50/6.00
130/90 MT90 5.00/5.10 150/80 MU85 6.00/6.25
  150/90 MU85 6.00/6.25